במאמר זה אדבר על חשיבות למידת ליווי עצמי בזמן השירה וכמה זה מקדם ומחזק את יכולת השירה, השמיעה, הקואורדינציה והידע התיאורטי. מה זה אומר לדעת ללוות את עצמך בזמן השירה? מה זה דורש?
בתור ילדה הרגשתי שחשוב לאבא שלי שאלמד כלי הרמוני, כמו גיטרה או פסנתר.
זה התחיל בגיטרה, אך הרגשתי שפסנתר נותן לי קצת יותר את מה שחיפשתי. כמו כל ילדה או ילד, אנחנו משנים את דעתנו מעת לעת, מה שלרוב ההורים לפעמים נראה לא הגיוני, אבל אני שמחה לבשר לכם שזה כן. מומלץ תמיד לנסות ולבדוק לאיזה כלי ילדכם יכול להתחבר.
יש דבר אחד שלא הפסקתי לעשות, וזה לשיר. אני התחלתי בכינור, לאחר מכן עברתי לגיטרה, ואז לפיתוח קול שאיתו המשכתי כל חיי. לאחר מכן, בגיל 12, למדתי פסנתר.
בתור מורה לפיתוח קול ולפסנתר, אני נחשפת להמון תלמידים שרוצים לשלב את השירה והנגינה. המטרות שלהם הן להגיע לרמת ביצוע גבוהה, מטרה חברתית, תחביב ולרוב גם למטרה מקצועית.
רוב הזמרים היוצרים מנגנים ושרים ביחד.
הפעולה הזו דורשת מעצמכם לבצע פעולות בשני מישורים בו זמנית. זה דורש הקשבה לשני הכלים וריכוז שמתחלק לשניים – גם נגינה וגם שירה. מה שיכול לקרות לפעמים זה שהביצוע יורד בשניהם. התופעה הזו יכולה לקרות כששני הכלים לא מאוזנים מבחינת הידע על כל אחד לחוד, מה שיכול לגרור אתגרים רבים בנגינה.
איך ניתן לשפר את זה?
חשוב מאוד לעבוד על שני הכלים במקביל, כל אחד לחוד! רק כאשר אתם מיומנים בשניהם, ניתן לחבר אותם. אחרת זה עלול לא לזרום ויהיו תקיעות בנגינה ובשירה. לכן יש לחזור על כך מספר פעמים לחוד.
האם יש שיטה שיכולה לעזור לי?
שלבי העבודה –
- השירה – ללמוד את השיר היטב – זאת אומרת מבחינה מוזיקלית, כולל התמודדות עם אפקטורה, שירה גבוהה, מהירות וכניסות. התמודדות עם נשימות וקשיים טכניים כמו הגייה, קצב, מעברים בין הרגיסטרים בצורה חלקה ועוד. בנוסף, דרך הגשת השיר מאוד מאוד חשובה. זאת אומרת, הבנת הטקסט, התפתחות השיר, דינמיקה. והכי חשוב, השירה צריכה להגיע כשהיא נוחה וללא מאמץ.
- הנגינה – חשוב מאוד ללמוד את המלודיה ואת ההרמוניה – האקורדים או הבס בנפרד,
ולאחר מכן לחבר אותם בשיטת ליווי. לדוגמה – Let it be, הומפ הומפ, ארפג'יו ועוד.
חשוב להחליט על אופן ואופי הנגינה. כדאי ומומלץ לעשות שינויים הרמוניים לפי התפתחות השיר.
חשוב מאוד להתאמן על שליטה בנגינה עד לרמת ביצוע, כך שאין צורך להסתכל על הידיים.
- השילוב – השלב האחרון – נגינה ושירה ביחד. בחלק הזה יש חשיבות להתמקדות בטכניקה, בהופעה ובהעברת השירה מבחינה רגשית וכמובן מוזיקלית.
אין ספק שזה מחזק את הקואורדינציה, פיתוח השמיעה ואת הידע התיאורטי שאנו מקבלים מכך.
לסיכום, במידה ויש קשיים ברמת הביצוע ביחד, אני מציעה לחזור על היצירה בחלקים כדי שלא יהיו תקיעות בזמן הנגינה. חשוב מאוד לעשות את זה באופן עקבי. זו שיטה מאוד מקדמת שמייעלת את הנגינה ואת השירה שלנו. הדבר החשוב ביותר – ממליצה לא לשיר ולנגן ביחד, אך אלה שרוצים להקל על עצמם יכולים "לסמן". זאת אומרת לשיר בשקט כדי להבין את הכניסות והמעברים, אך להשתדל לא לבצע את השירה בצורה מלאה .
המלצה נוספת ומסכמת לזמרים: כדאי לכם ללמוד ללוות את עצמכם, זה מאוד מחזק את השמיעה המוזיקלית והקואורדינציה. לכן, אם אתם לא מיומנים בכלי ההרמוני שאתם בוחרים, כדאי להפריד בהתחלה ואז לחבר.
כלי הרמוני – כלי שמפיק יותר מצליל אחד בו זמנית. כגון פסנתר, גיטרה
כלי מלודי – כלי שמפיק רק צליל אחד בכל רגע נתון. כגון חלילית, קרן יער
פסנתרנים\גיטרסטים – מציעה לעבוד על פיתוח קול ולחזק את יכולת השירה והשמיעה בנפרד.
התלהבתם מהשיטות? רוצים לקבוע שיעור משולב פיתוח קול ופסנתר או רק פיתוח קול? 😊
לכל שאלה, מוזמנים לכתוב לי כאן, ונתראה במאמר הבא.