לימוד שפה באמצעות שירה

שיעורי פיתוח קול אכן מקדמים את יכולת השירה, את ההבנה שיש לנו אינטונציה בשירה ובמוסיקה, נשימות שעלינו להתייחס אליהן ושרירים בגוף שעלינו להפעיל. אך זה לא הכול. ישנה גם עבודה על הטקסט בשיר, כלומר על שפה, אשר כוללת: הבנת הנקרא, דיקציה, עיצורים פעילים ועיצורים חלשים, ואיך ניתן לשלב אותם גם בשפה שאנו לא יודעים. במאמר הזה אתמקד במה עוזר לנו ללמוד את מילות השיר שבחרנו.

שינון הטקסט

בתור מורה לפיתוח קול, אני נחשפת להמון תלמידים שאוהבים שירים באנגלית, ספרדית, גרמנית ועוד. לרוב, בשפות שאינן עברית או שפת אם אחרת, התלמידים מתקשים כי השיר שהם בחרו אינו ברמת שפת אם ולכן קשה לפעמים להגות בצורה נכונה את המילים. אחת השיטות ללימוד היא להקשיב למילה כדי לדעת איך להגות אותה ולחזור על המילה מספר פעמים עד שהיא נקלטת. זאת אומרת, ברגע שאני חוזרת  על המילה, אני מתרגלת מילים חדשות שאולי אנחנו לא מכירים. לשינון הטקסט יש דרך נפלאה שהרבה תלמידים משתמשים בה: קריוקי. עבודה על שיר על ידי ליווי והסתכלות על המילים, וגם ניתן בשלב מסוים לא להסתכל עליהן. דרך נוספת היא הקשבה לשיר מספר פעמים, חזרה על הטקסט ללא שירה מספר פעמים ולאחר מכן עבודה על השיר עם השירה.

הבנת הנקרא

בעבודה עם תלמידים אני משלבת גם את הבנת הטקסט. חלק בלתי נפרד מלמידת שפה היא הבנת המילים. על מה מדובר? האם סיפור השיר הוא עצוב או שמח? משפט חשוב: כאשר הרגש מגיע מעצמנו ואנחנו מרגישים אותו, רק אז נוכל להעביר את רגש שמאחורי המילים לאחר. כאשר אנחנו מבינים את הטקסט של השירים ועל מה מדובר בהם, אנו יכולים להעביר את הרגש בצורה הטובה ביותר למאזין.

זכירת המילים

זכירת המילים מושגת לרוב על ידי המחשת הנאמר בשיר ועל ידי פרשנות של עצמנו. אחת השאלות שנשאלות הן: האם עלינו לדעת את הסיפור שמאחורי השיר? התשובה היא: לא חובה, אך תמיד רצוי להכיר את הסיפור לעומק. לרוב אנחנו יכולים לתת פרשנות משלנו לסיפור של השיר וכך להעביר את הטקסט בצורה רגשית לקהל. דרך נוספת לזכירת הטקסט היא לזכור אותו בצורה מוחשית, זאת אומרת כמו דרך או שביל. למשל, כשאני הולכת מהבית ללימודים. שיטת נוספת לזכור מילים היא שירה אמצעות הידיים. לרוב אני מציעה את זה כאשר אני עובדת על הופעה בימתית. זה מאוד נוח לתלמידים שמעדיפים את השיטה הזו. הרגש מובע גם על ידי הבעות הפנים. אם נסתכל על אזור העיניים, הן כמו מסיכה של שחקן. גם הרמת גבות וכל תנועה באזור הפנים יכולה להמחיש רגש.

בזמן הופעה, מה קורה אם איני זוכרת את המילים בעל-פה? בזמן הופעה עלינו להיות רגועים ולהמשיך הלאה למרות שאנו טועים. מי לא טועה? משפט חשוב: הטעות הכי גדולה היא זו שאנו מאלתרים. זאת אומרת, גם עם טעית תמשיך לשיר כדי שהמאזין לא ישים לב.  מה אפשר לעשות להבא? לשנן את המילים ולהשתמש בשיטות שציינתי למעלה.
לסיכום: המטרה של השיטות האלה הן לחזק את השפה שלנו, את יכולת הביטוי ואת הבנת הנקרא. לכל שאלה, מוזמנים לכתוב לי כאן ,ונתראה במאמר הבא.
התלהבתם מהשיטות? רוצים לקבוע שיעור? 😊

עוד מאמרים

פיתוח קול

ליווי עצמי בזמן השירה

במאמר זה אדבר על חשיבות למידת ליווי עצמי בזמן השירה וכמה זה מקדם ומחזק את יכולת השירה, השמיעה, הקואורדינציה והידע התיאורטי. מה זה אומר לדעת

המשך קריאה »

בואו נכיר!