חיבור למוסיקה הוא דבר טבעי אצל רבים. לימודי נגינה בפרט ומוסיקה בכלל מתאימים לילדים ולמבוגרים עם כישורים וחיבור יוצא דופן לעולם המוזיקה והתרבות. האהבה למוסיקה ברוב הפעמים מגיעה מהבית או לחילופין מהסביבה הקרובה. יש גם הכישרון המוזיקלי אשר הוא מולד, מאוד דומה לכישרונות בתחום הספורט.
מה זה פסנתר?
מבחינה היסטורית היו הרבה כלי מקלדת שונים לפני הפסנתר שהובילו להתפתחותו, כמו הצ'מבלו למשל.
צליל הצ'מבלו מופק באמצעות פריטה על מיתרים המתוחים מעל לוח תהודה, אך עוצמתו של הצ'מבלו לא משתנה, אלא היא תמיד אחידה.
מה היתרון הגדול בפסנתר לעומת הצ'מבלו?
שמו של הפסנתר באנגלית הוא Piano – קיצור של צירוף המילים Piano Forte, "חזק חלש" באיטלקית. בשפות רבות נקרא הפסנתר עד היום "פיאנו" כקיצור. הפסנתר שבו מופק הצליל באמצעות הקשה על המיתר, מאפשר לנו לשלוט בעוצמת הצליל על ידי שינוי עוצמת הלחיצה על הקליד.
זאת אומרת צליל חלש = פיאנו, צליל חזק = פורטה.
הפסנתר הומצא בשנת 1699 על ידי ברתולומאו כריסטופורי, אשר חי בפירנצה שבאיטליה.
הפסנתר הוא כלי נגינה ממשפחת כלי המקלדת, ומנעד הצלילים שלו הוא הגדול ביותר מבין כל כלי הנגינה. הפסנתר התפתח עם השנים, ובמאה האחרונה נפוצים סוגי הפסנתר הבאים: פסנתר כנף, פסנתר עומד ופסנתר חשמלי.
מה מעניקה למידת הנגינה בפסנתר?
הכישרון אמנם עוזר, אך הוא לא הכול. תמיכה מהסביבה ועזרה מקצועית מספקות את הכלים להצלחה, לנו ולילדינו. התשובה לשאלה שבכותרת המאמר היא שניתן בכל גיל ללמוד פסנתר או כלי נגינה אחר. כאשר יש רצון וכישרון טבעי, גם אנשים בוגרים סאים ללמוד פסנתר או כלי נגינה אחר על מנת לרכוש את השפה החדשה שהיא שפת המוסיקה.
חשוב לציין שיכולת הקליטה והחדות אצל ילדים צעירים היא לרוב גבוהה יותר מאשר אצל מבוגרים. למידת פסנתר מחזקת לילדים את השליטה, הטכניקה מקצועית וההתמקדות האישית במהירות רבה.
למה כדאי ללמוד פסנתר?
מחקרים רבים מראים שנמצא קשר ישיר בין למידת פסנתר או מוסיקה ליכולות חברתיות,קוגניטיביות וביהביוריסטיות כגון :
- התפתחות השפה ויכולת הביטוי – לפי הממצאים, כושר הביטוי של ילדים מתחזק עם נגינה בפסנתר יותר מאלה שלא מנגנים בו, וזה לידי ביטוי ביכולת הבעה ושימוש באוצר מילים שתורם ליכולות התקשורת שלהם בצורה ניכרת מאוד. הסיבה לכך דומה ללימוד שפה. מוסיקה היא גם שפה, וגם כך ניתן ללמוד איך לשלוט בשפה המוזיקלית. לכן היא מצריכה ריכוז, הקשבה, חיזוק הזיכרון וקריאה מהירה, שעוזרים בלמידת שפות אחרות כגון אנגלית וכדומה.
- קואורדינציה – מהירות התגובה שמצריכה הנגינה גורמת לשיפור משמעותי בקואורדינציה אצל ילדים שמתחילים ללמוד מוסיקה ופסנתר. מבחינים בכך מייד.
- מוסיקה כטיפול פסיכולוגי – הפסיכולוגיה של המוזיקה היא נושא מרתק. חוקרים רבים מנסים להבין את השפעת המוסיקה על הנוירונים במוח. יצירת מוזיקה היא תהליך של גילוי עצמי ועבודה על מערכת היחסים שלך עם עצמך ועם העולם. מנגנון העונג במומ ושפע מהאזנה למוסיקה ומנגינה. מוזיקה מגבירה הפרשה של דופמין, מוליך עצבי שאחראי לתקשורת בין התאים, בדומה לאימון גופני או לאכילת שוקולד.
- ביטחון עצמי – כאשר ילדים שולטים בנגינה בצורה עוצמתית ומשמעותית, הם מקבלים חיזוקים חיוביים מהסביבה מגיל צעיר ורוכשים מיומנות של עמידה מול קהל ויצירת אינטרפטציה משלהם למוסיקה. זה תורם מאוד לעליית הביטחון העצמי.
ולא רק אצל ילדים. גם אצל אדם בוגר פסנתר או לימוד כלי נגינה יכול לחזק את ביטחון עצמי. - הגשמה עצמית – תחושת ההגשמה העצמית עולה וכך גם היכולת למצוא פתרונות אפקטיביים לבעיות. יש גם עלייה ביצירתיות, ביכולת לעבוד בצוות ובתחושת אושר גם בתחומים שאינם קשורים למוזיקה.
- תרגול ומאמץ – חשוב להבין שכאשר הילדים לומדים לנגן על פסנתר, הם נתקלים באתגרים רבים שהם חלק מההתפתחות ומלמידת השליטה בכלי, כגון קטעי נגינה מסובכים אשר מצריכים עבודה, תרגול, התמדה ומאמץ יוצא דופן. כאשר הם מתגברים על האתגר, הם חווים הצלחות. כך הם זוכים לחיזוקים מהסביבה שעוטפת אותם וחשים גאווה והערכה עצמית גבוהה.
- חיבור והצלחה במקצועות המדעיים – הצלחה אשר נובעת מחיבור למקצועות המתמטיקה והביולוגיה מחזקת את המיומנויות והשליטה בשפה התיאורטית של המוסיקה.
איך מתחילים?
הורים רבים מבחינים אצל הילדה או הילד הצעירים שלהם בחיבור המיוחד שלהם למוסיקה, הבא לידי ביטוי בהאזנה למוסיקה, קליטה טובה של מלודיות, לחן ומילים, חיבור לצעצועים מוזיקליים ועוד, אך נדרשת הכוונה לאיזה כלי מתאים להם.
אם מידה הבית הוא בית מוזיקלי, הילדים נחשפים לכלי נגינה שונים ולכן יכולים לבחור את הכלי המתאים להם. במידה ולא, לרוב הילדים עצמם ידעו לתאר מה מושך אותם מוזיקלית.
מומלץ להתחיל מבחירת מרחב מתאים ללימודי נגינה ושיעור ניסיון. כאשר הילדים מתנסים במוסיקה בשיעור ניסיון, הם נחשפים לכלי נגינה, לשיטות לימוד וכמובן למורה שמתאים מבחינה הכימיה והחיבור. כך הילדים יכולים להחליט מה מתאים להם.
מוסיקה משלבת בין שני דברים: אינדיבידואליות ושיתוף פעולה.
איך זה בא לידי ביטוי, אתם שואלים?
השלב הראשון הם שיעורי פסנתר אישיים אשר ממקדים את הילדים בלמידה ובתרגול. לאחר מכן המטרה היא להגיע לשליטה ביכולת הנגינה. כך ניתן להפיק ערך מחיבור עם ילדים בני גילם שמנגנים על כלים דומים או שונים, ולהעניק לילדים שיתופי פעולה כחלק מהרכבים מוזיקליים.
לסיכום: מטרת המאמר היא להכיר את עולם הפסנתר והמוסיקה וכמובן ליהנות, להתפתח, לגלות שיטות ולהיענות לאתגרים שונים. כל אלה מחזקים את מיומנויות השפה ושפת המוסיקה, יכולת הביטוי, הקואורדינציה וההתמדה. הרבה הורים חוששים מההשקעה הנדרשת מהילדים ומתלבטים אם כדאי להתחיל בגיל מבוגר, כך שהילד יכול להחליט בצורה עצמאית.
אך כמו שציינתי קודם, ניתן להתחיל בכל גיל ואין שום סיבה לחשוש. אנשים בגיל השלישי מתחילים ללמוד פסנתר ומגיעים לרמה גבוהה. תחשבו על המלחינים הגדולים כמו מוצרט שהתחיל בגיל שלוש לנגן על צ'מבלו ובגיל חמש להופיע.
משפט שמורה שלי נהגה להגיד: במקום שקל לא מתקדמים, במקום שיש אתגרים מתקדמים.
לכל שאלה, מוזמנים לכתוב לי כאן ,ונתראה במאמר הבא.
התחברתם לכלי? רוצים לקבוע שיעור? 😊