פדגוגיה ושיטות לימוד במוזיקה

תורת החינוך המוזיקלי או לחילופין פדגוגיה מוזיקלית היו דרכים שונות להעברת החומר לתלמידים מתקדמים ומתחילים בכל הגילים, אך כדאי להבין יותר את ההתפתחות האישית של כל תלמיד, וזה מביא אותנו לנושא הפסיכולוגיה ההתפתחותית.

למי שלא יודע מה זה פסיכולוגיה התפתחותית, היא מדברת על התהליכים המכתיבים את השינויים אותם עובר האדם לאורך חייו באמצעות הפרדיגמה המשולשת. טווח הזמנים שבהם עוסקת הפסיכולוגיה ההתפתחותית מתחיל טרם הלידה ונמשך עד לזקנה המופלגת. זווית ההסתכלות של התחום מתחלקת בגסות להתפתחות קוגניטיבית, להתפתחות רגשית-חברתית ולהתפתחות היכולות המוטוריות, כאשר מגוון נושאים נבחנים תחת זוויות אלו: התפתחות מוסרית, יכולת פתרון בעיות, רכישת שפת אם, הבנה מוסרית, גיבוש הזהות, למידה, קטגוריזציה, תפקודים ניהוליים ועוד.  היכרות ראשונית עם גישות שונות בפסיכולוגיה והדגמתן באמצעות ניתוח מקרים ע"י עבודת שדה שעשיתי.

בנושא שלנו נתמקד בחינוך המוזיקלי מבחינה פסיכולוגית –

כדי להסביר בצורה מפורטת את השלב ההתפתחותי של התלמידה או התלמיד ולהיכנס למוחם, הייתי צריכה להבין את שלבי התפתחות של הילד. אחד מחלוצי הפסיכולוגיה ההתפתחותית והקוגנטיבית היה ז'אן פיאז'ה, אשר פעל בשנות ה-20 של המאה הקודמת.

אחד מהישגיו של פיאז'ה הייתה קביעת דרכי התפתחות הילד על פי יכולותיו.
ככל שהילד גדל, כמובן שיכולות האלה הולכות ומשתנות מעת לעת ומתעצמות עם הזמן.

לפיאז'ה היו ארבעה שלבים בהתפתחות הקלאסית.

  • סכמות מולדות – לידה עד גיל שנתיים – השלב הסנסו-מוטורי – הילד מתבסס על סכמות מולדות. בשלב זה, הילד חווה את עולמו באמצעות החושים והיכולות המוטריות של הילד אשר משתכללות. בזכות חושי המוטוריקה מגלה הילד את העולם סביבו. בנושא המוזיקה, התינוק מסתמך על חושיו ולכן יש לו יכולת לשמוע צלילים וקולות מעניינים. כך הם יכולים לחוש קצב ולהגיב גם לקולות שקשורים ליכולת המוטרית של הפעוט. כשפעוט אוחז בצעצוע נגינה, זה נקרא סכמת הלפיתה שבה תינוק מתנסה בנגינה על כלי נגינה ובכך חוקר את תכונותיו של כלי הנגינה.

 

  • קביעת אובייקט – גיל שנתיים עד גיל שבע – השלב ההתפתחותי הראשון נקרא קביעת אובייקט – זאת אומרת שהיכולת של בן השנתיים להבין חפצים ממשיכה להתקיים, גם אם אין הוא רואה את חפץ.  במחקרים שנעשו על ילדים, הפסיכולוגים החביאו צעצועים כלשהם מאחורי מסך. תינוק בן חודשים ספורים לא יחפש את צעצוע , אלא יפנה לחפצים אחרים  שמגרים אותו, אולם ילד בן שנתיים יחפש צעצוע מאחורי מסך, מפני שבשלב זה של ההתפתחות הוא ממשיך להתקיים. מבחינת המוזיקה – בנת קביעות האובייקטים היא למעשה ראשיתה של החשיבה המופשטת.
    לחשיבה המופשטת יש השלכות מוזיקליות רבות. בגילים אלה נוכל ללמד את הילד על הקשר בין שמיעת יצירה מוזיקלית והתמקדות בכלי נגינה. זאת אומרת, נוכל להסביר לילד בפשטות את מבנה הפסנתר ולקשר אותו לסוג הצליל ולהפקת הצליל. נוכל גם להסביר על אורכים של צלילים וצורות תווים.

 

  • תמיכה ויזואלית – גיל 7 עד גיל 11 – בגילים אלו ובשלב זה של התפתחותי , מתפתחת היכולת לחשוב על דבר מה גם בלי לשמוע או לראות אותו. עם זאת, יש ילדים אשר זקוקים לתמיכה ויזואלית כלשהי כדי שתהיה להם דרך לתאר אותו.  במוזיקה נוכל ללמוד קריאת תווים, כי כעת הילד יכול לקשר בין הצליל לבין התו שהוא רואה. כך עולה האפשרות לחבר אותו לנושאים נוספים כגון צורות מוזיקליות. חשוב לציין שבגיל זה הילדים נחשפים למוזיקה הרבה יותר. בזכות כך הילד יכול להתבטא ולכתוב את המוזיקה על גבי הדף.
  • חשיבה מופשטת – גיל 11 עד 18 – השלב האחרון בהתפתחות – לפי פיאז'ה האדם מסוגל לחשוב חשיבה מופשטת יותר אפילו ללא צורך בעזרים חיצוניים. בשלב זה, מתפתחת היכולת ללמוד מוזיקה ולהשליך ממנה על מקרים פרטניים. זאת אומרת, כאשר אני מלמדת את התלמידים תווים ומושגים מוזיקליים, אני מלמדת אותם איך למצוא אותם לבד ולחקור או ללמוד אותם. אני כמובן מקנה להם שיטות אשר מטרתן ליצור עבור התלמיד הגיון וקוגניציה.

 

לסיכום, אני מיישמת את השיטות שהוצגו כאן כאשר אני מלמדת את תלמידיי בסטודיו. אני עוברת עליהן בצורה שיטתית ומובנית על ידי סילבוס כתוב ומערכי שיעור מפורטים המותאמים לכל תלמידה ותלמיד.
בנוסף, לילדים בני 4-6 אני מציעה שיעורי טרום כלי לילדי הגן. הלימודים הם לפי גישת דלקרוז, שיטה ייחודית המבוססת על ההתפתחות המוזיקלית של ילדים בגיל הרך. הילדים לומדים מוזיקה באמצעות משחקים מוסיקליים עם תנועה, שירה וכלי הקשה. בשיעורים אנחנו מדגישים הבעת רגשות, פיתוח שמיעה, פיתוח דמיון, יכולת אלתור והמצאה, קצב וקואורדינציה.
מטרת השיטה היא לפתח כישורים נוספים המסייעים להתפתחותו של הילד, כגון יכולת הבעה, ביטחון עצמי וריכוז.

גם אתם רוצים לפתח את ילדכם ?
מוזמנים לכתוב לי כאן ,ונתראה במאמר הבא.
התחברתם למאמר? רוצים לקבוע שיעור? 😊

עוד מאמרים

פיתוח קול

ליווי עצמי בזמן השירה

במאמר זה אדבר על חשיבות למידת ליווי עצמי בזמן השירה וכמה זה מקדם ומחזק את יכולת השירה, השמיעה, הקואורדינציה והידע התיאורטי. מה זה אומר לדעת

המשך קריאה »

בואו נכיר!