במאמר זה אציג לכם טכניקות שאני עובדת איתן מול תלמידי בפיתוח קול בסטודיו. המטרה של מאמר זה הוא לחזק משמעות מרכזית וחשובה מדוע חשובה התמיכה בשירה. התמיכה עוזרת לנו להגיע לצלילים ללא התאמצות של מיתרי הקול ומפתחת לנו את היכולת הפיזיולוגית של הקול דרך הגוף. לרוב תלמידים מפחדים לשיר גבוה או חזק כי הם מרגישים שהם צועקים. במאמר זה אתמקד באיך לשיר בשליטה ואבקש שנחליף את המילה זעקה (במקום צעקה) .
קול חזק אינו תמיד, דווקא ביטוי לעצבים, פחד או כאב. קול חזק לרוב נדרש כדי להלהיב קהל כאשר אנחנו שרים וכדי להוביל דעת קהל והכי חשוב לתת ביטוי אישי לרצונות ולדעות ולרגש שלנו.
מומלץ מאוד כאשר מדברים בקול רם בטווח צלילים הגבוה ביותר שאנו יכולים ושעדיין נשמע סביר וכמובן נוח.
כי בצלילים הגבוהים של המנעד הקולי בקול חזק העוצמה מתגברת. בנוסף נוסיף עוד כיווץ שמתבצע בבית הקול באזור שמעל המיתרים. הכיווץ גם הוא ייצור את העוצמה. את הכיווץ הזה אנחנו נשיג ע"י טכניקה בשרירי הגוף ובקול מאונפף חד חודר ואפילו צורמני(כמו קולו של הברווז).
עבור זמרים עוצמת הקול בצלילים גבוהים יותר של מנעד נשמעים טוב יותר כשאנחנו מוסיפים אינפוף (בשפה מקצועית בפיתוח קול השם שלו זה "טונג") אשר יש בו את תנועת הצירה. לרוב השיטה הזו קורה בשירת החזה, אך גם בשירת הראש.
כששרים בעוצמה חזקה בצלילים גבוהים מומלץ לקחת יותר אוויר ולפתוח פה גדול יותר. להשתמש בתמיכה סרעפתית בשרירי רצפת האגן (מכונה גם שיטת פאולה)!
בנוסף יש לנו את מפתח הפה – שהוא חלל הפה. בפה יש לנו את החיך הקשה ואת החיך הרך. כאשר אנו מפהקים, החיך הרך מרחיב את תיבת התהודה בפה. לרוב בשיטה זו ניתן לשמוע זמרים קלאסיים (אופרה), הסול ועוד. היכולת הזאת חשובה כי היא מפתחת את ההרחבה ומשפרת את השירה.
שליטה באמצעות הפקת קול
רגיסטר – הינו מושג חשוב בתחום פיתוח הקול. את השליטה באמצעות הפקת הקול ניתן לחלק לשלושה סוגים:
- שירת הראש – מתייחס לכך שעם המעבר להפקת צלילים גבוהים יותר, הקול מתחיל להדהד פחות באיזור החזה ויותר בחללי הראש, כמו הפה, הסינוסים והאף.
-
שירת ערבוב ( MIX VOiCE) – המתאפיין בשילוב בין קול הראש לקול החזה זאת אומרת ערבוב מהקול הגבוה לנמוך .
הסיבה לכך היא שחשוב ששניהם יצליחו להתאחד ולהשתלב ביחד היא כי בשירה אתה חייב לעבור בצורה קלה מצלילים הנמוכים לצלילים הגבוהים ללא מאמץ. הדרך הכי טובה למצוא את המיקס היא לאזן את העבודה של האוויר והשרירים.
- שירת החזה – איכות הקול המשמשת את רובנו לדיבור. בזמן דיבור, הקול מהדהד בעיקר בבית החזה.
שיטת פאולה – התעמלות השרירים הטבעתיים בגוף
זו שיטה יחודית אשר מבוססת על היכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו. שרירים טבעתיים נמצאים בחלקים בגופנו כמו: הפה, רצפת האגן ועיניים, אשר פועלים לפי התנועה הבסיסית של כיווץ והרפיה.
מערכת השרירים הזו קשורה לסרעפת ומשפיעה על תהליך העיכול,כלי הדם, עצבים, השתן, הנשימה ועל כל שרירי הגוף.
התרגילים הם תרגילי התעמלות אשר מטרתם לחזק את הגוף בזמן השירה, במטרה לשמור על צליל ארוך או גבוה. המטרה והיתרונות הן שירה ללא התאמצות באזור מיתרי הקול, התלמיד רוכש כלים לעזור לעצמו בעצמו, לשפר את בריאותו ולקנות איכות חיים טובה.
כשאנחנו שרים, כל הגוף פעיל: מיתרי הקול, שרירי הבטן, שרירי הנשימה, יציבות הגוף, האוזניים והמוח, כל החלקים נאספים למען תוצאה אחת – השירה. את הגוף צריך לאמן ולהרגיל למאמץ בזמן השירה.
לפני הכל חשוב לדעת – מאמץ מיותר למיתרי הקול גורם נזק. אם אתם צרודים לעתים תכופות זה סימן שאתם נוהגים לאמץ את המיתרים. יציבה נכונה, רגליים ברווח הכתפיים, רגל אחת מעט קדימה ונשענת על כריות כף הרגל, גב זקוף, עורף משוחרר וידיים בצידי הגוף. נשימה נכונה היא נשימה מהבטן (האוויר לא נכנס באמת לבטן). כמובן שבזכות פעולת שחרור שרירי הנשימה והבטן, הסרעפת יורדת למטה וכמות גדולה של אוויר נכנסת לריאות ולכן הבטן מתנפחת. כאשר אנחנו מתרגלים לנשום נכון כך גם כמות האוויר שנכניס תהיה גדולה יותר וכתוצאה מכך גם אורך המשפטים שנשיר והמנעד הקולי ישתפר.
תרגיל מומלץ : עמדו מול מראה והניחו ידיים על הבטן ונסו לקחת אוויר ולנפח את הבטן. חשוב מאוד לשחרר את שרירי הבטן ובהוצאת האוויר לחצו את שרירי הבטן והוציאו אוויר עם התנגדות בשפתיים, חזרו על כך 15 דקות כל יום.
מטרתו של התרגיל לחזק את הבטן התחתונה ולשפר את יכולת הוצאת האוויר בזמן השירה.